![]() |
Tweet |
Erzincan gibi verimli ovalara ve binlerce aileyi geçindiren tarımsal üretim alanlarına sahip şehirlerin, bu yasayla hedef haline getirildiğini söyleyen Mutlutürk, "Toprağını kendisi süren, hayvanını kendi emeğiyle büyüten köylü şimdi ‘karbon kotası’ bahanesiyle kıskaca alınmak isteniyor" dedi.
“KARBON TİCARETİ ÜZERİNDEN ÇEVRE DEĞİL, PİYASA DİZAYN EDİLİYOR”
Recep Mutlutürk, kanun taslağının ikinci kısmında yer alan emisyon ticareti sistemiyle, karbon salınımı hakkının alınıp satılabilir bir metaya dönüştürülmeye çalışıldığını belirtti.
“Küçük üreticiye ceza, büyük firmalara karbon borsası açılıyor. Emisyonu fazla olan sanayi devleri krediyle yırtacak, ama Erzincan’daki köylü kömürle ısındığı için ceza mı yiyecek? Bu adil midir?” diye sordu.
Mutlutürk, bu yaklaşımın iklim kriziyle mücadele değil, piyasa kurma çabası olduğunu belirterek, “İklimi korumak bahanesiyle yeni bir ekonomik sistem dayatılıyor. Biz iklimin değil, çıkar odaklarının kontrolüne itiraz ediyoruz” dedi.
“ERZİNCAN’IN YAYLASINA KARBON KOTASI KOYANLAR TERMİK SANTRALLERE NEDEN SESSİZ?”
Mutlutürk, Erzincan’daki doğal dengenin, yıllardır köylünün doğayla barışık yaşama kültürüyle korunduğunu söyledi.
“Yaylalarımızda doğal üretim yapılır, çevreye saygı kültürü vardır. Ama şimdi karbon salınımı bahanesiyle bu kültür hedef alınıyor. Asıl kirliliği oluşturan dev sanayilere dokunmayanlar, köylünün sobasından çıkan dumana göz dikmiş” dedi.
Öte yandan, Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren termik santrallerin çevreye verdiği zararın konuşulmadığını hatırlatan Mutlutürk, “Gerçekten çevre hassasiyetiniz varsa önce büyük kirleticileri durdurun. Küçük üreticiye fatura kesmeyin” ifadelerini kullandı.
“İKLİM BAHANESİYLE KALKINMAYA KELEPÇE VURULAMAZ”
Yeniden Refah Partisi Erzincan İl Başkanı Recep Mutlutürk, açıklamasının sonunda İklim Kanunu’nun geri çekilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“Biz çevreye saygılıyız. Erozyona, israfa, doğa talanına karşıyız. Ama iklimi bahane ederek Erzincanlı üreticinin elini kolunu bağlamanıza da müsaade etmeyiz. Bu kanun, yeşil büyüme değil; sessiz küçülme dayatmasıdır. Kabul etmiyoruz.”